Followers

5 August 2012

DUGAAN

Ramadan tahun ni adalah tahun penuh dugaan buat aku sekeluarga...dugaan paling besar apabila emak kesayangan kami didapati mempunyai ketumbuhan tulang belakang sebesar 5cm yang membuatkan mak terlantar sakit tak boleh bangun secara tiba2...mak jadi lumpuh pergerakan dari pinggang ke kaki...sehinggakan nak buang air pun dah tak terasa lagi... semuanya terjadi dalam tempoh yang amat singkat... masuk hari ni mak dah 29 hari terlantar sakit.. semua secara tiba2.. pada awalnya mak cuma sakit belakang biasa...lepas beberapa minggu sakit belakang dan sakit yang disangkakan sakit belakang biasa itu terus buatkan mak tak boleh berjalan... macam2 alternatif perubatan yang kami lakukan untuk ubatkan mak tapi semuanya tak berhasil.. sampaila kami bawa mak untuk jalankan ujian MRI dan keputusannya didapati ada ketumbuhan tulang belakang yang menghimpit saraf tunjang dan membuatkan mak tak boleh nak bergerak dari pinggang ke kaki... ikut doktor cuma pembedahan sahaja yang boleh ubatkan mak dan buatkan mak berjalan kembali.. walaupun doktor tidak memberi jaminan 100% tapi itu adalah jalan terbaik... kami sekeluarga pun dah sebualat suara bersetuju untuk pembedahan tu.. mak pun ok.. walaupun aku tahu dia memang takut dengan setiap prosedur hospital... bayangkan sepanjang umur mak 68 tahun tak pernah sekali pun dia dimasukkan ke hospital dan mengalami sakit yang teruk... kalau demam pun setakat ambik panadol pun mak dah ok... kalau bersalin pun bersalin kat umah ja untuk kelima2 anak mak... kalau sebut ja hospital mak memang cukup takut... tapi bila mak sakit macam ni... mak seolah redha... dia terima ja apa sahaja prosedur hospital... aku kesian sangat tengok mak.. tak sampai hati bila hampir setiap hari mak terpaksa dicucuk ubat.. diambil darah dan macam2 prosedur yang mak terpaksa ikut... ujian ni memang cukup besar untuk mak..

Setiap hari aku berdoa pada Tuhan semoga mak cepat sembuh dan berjalan kembali...aku tak sanggup tengok mak terlantar sakit diatas katil macam tu... sebab mak bukan jenis orang duduk diam...tambah2 kalau bulan puasa macam ni...macam2 juadah mak akan sediakan untuk kami anak beranak sebut ja nak makan apa.. kalau tarawih tu sehingga diakhir Ramadan aku pasti mak akan menjadi pungunjung setia Surau untuk jemaah bersama dengan kawan2 kampung.. hari2 mak sebut nak p surau... nak tarawih nak puasa tapi nak buat macam mana.. Tuhan dah tetapkan kedaan mak macam tu.. aku cuma mampu tenangkan dia...rasanya dah abis airmata ni menangis kesiankan mak.. tapi sekali pun aku tak pernah tunjukkan kesedihan depan mak... tapi mak tetap jugak sedih..

dan yang paling aku sedih bila mak selalu kata dia tak boleh nak tolong aku bila aku bersalin nanti..tak boleh nak tolong jg baby yang bakal lahir ni..hmm.. memang sangat sedih.. aku pun tengah tunggu hari ja ni.. dah dua kali masuk hospital turun tanda tapi tak jugak bersalin2...mungkin baby pun nak tunggu mak operation dulu kot..kalau aku dah bersalin macam mana aku nak temankan mak masa pembedahan nanti... harap2 pembedahan tu nanti selamat dan berjalan lancar.

mak yg masih mampu tersenyum


Selagi tak bersalin

aku akan jadi peneman setia mak di hospital
1 comment:

syuzie's said...

AKU DOAKAN SEMOGA MAK MU CEPAT SEMBUH......AMINNN