Followers

19 December 2011

Result exam Aqil

Result exam aqil ni dah lama keluar tapi baru hari ni aku berkesempatan nak publish kat sini.. hmm..Suspen jer bila cikgu bagi buku rekod aqil ni... dalam hati.. bertuah la kalau Aqil dapat nombor 1.. hmm..


Front page


overall result

Secara keseluruhan perkembangan aqil dari segi pembelajaran cikgu kata dia ok dan memang cepat tangkap dengan apa yang cikgu ajar.. cuma kadang2 dia kurang fokus.. itu yang buat dia sedikit ketinggalan..hmm.. yg tu kalau cikgu tak bgtau pun aku memang dah tau...asyik nak main ultraman jer.. tanya soalan apa pun aqil mesti cerita ultraman kalau tak ultraman mesti boboboi.. aduii..


Iqra' baru buku 1 Muka surat 1
kira ok la ni..



kan aku dah kata.. ha..second last...
he..he..yg bestnya boleh pulak dia score subjek sains..
subjek lain hampeh..


Budak dpt nombor satu terakhir..
kalau kena marah buat muka mcm ni la..


*****
****
***
**
*
*
walaupun Aqil tak dapat tempat pertama di Taska
tapi Aqil tetap dapat tempat pertama dihati mummi..

13 December 2011

aku yang kalut

Ya..Allahhhh... malunya aku hari ni...punya tak sedar diri.. aku datang kerja pakai kasut sebelah lain2.. aduii... punyala confident..dari tempat parking kereta jalan masuk ofis siap catwalk lagii you.. tau2 pakai kasut sebelah tak sama...Arghh...MALU..

aku sedar pun masa ofismate aku tegur..
kenapa kasut you macam tu.. memang fesyen erk..! bengong aku salah pakai la ni.. tak tgk..!! apa lagi diorang punya bantai gelak sampai nak pecah perut!!!

Dah la aku tak der kasut spare.. selalu dalam keta tu ada dua tiga pasang kasut tapi baru semalam my hubby dah buat clearence dia kata keta aku dah macam lorry bandaran.. macam2 ada...So, terpaksala aku pakai jgk walaupun nampak perbezaan ketara...dah nak buat macam mana lagi kan.. hu..huu..sian aku kan...

Tu la.. kalut memanjang...lepas ni tak nak dah kalut2.. kena rearangge balik semua jadual aku yang tersangatla padatnya.. dengan kerja sekarang yang semakin sibuk.. sampai kan nak bersosial dengan kawan2 pun tak sempat.. dapat pembantu pun.. pembantu yang tak boleh diharap.. asyik nak mengelat ja.. hmm.. tak per lepas ni aku akan cuba sedaya upaya untuk rajin kan diri ni..dan tak kalut2 lagi...









27 October 2011

Sharing is Caring

Pagi tadi buka FB ada seorang member satu ofis aku ini share satu info mengenai jari dan tapak tangan.. Info ni aku rasa menarik untuk aku kongsikan dengan kawan2 disini ;) orang kata sharing is caring kan...?

PELAJARI RAHSIA PENYAKIT MELALUI JARI ANDA....

Asas 5 jari

Jari telunjuk : usus
Jari tengah : Jantung
Jari Manis : Imuniti
Jari kelingking : Rahim/Tulang Belakang


Cuba anda lihat pada ruas jari2 anda...Kalau ruas jari kehitaman tu maknanya badan kita ni penuh dengan racun dan toksik.perkara tersebut boleh menyebabkan badan kita dijangkiti sembelit.

Seterusnya, kalau kita sebagai seorang wanita, cara untuk tengok system dalaman perempuan kita pulak, adalah dengan melihat pada jari kelingking kita, kalau jari kita meruncing atau bengkok, maknanya haid tak teratur, keputihan, senggugut, dan berkemungkinan rahim kita jatuh.

Kalau tapak tangan berbintik maknanya masalah angin.cube cek tapak tgn masing2, kalau yang suka marah2 tu mungkin angin dalam badan banyak.sebab itulah selalu rasa nak marah dan naik angin aje.

Selain itu, pernah tak sahabat2 mengalami masalah tapak tangan berpeluh atau lembab ke? jika ya, itu tandanya badan kita mudah diserang sel2 kanser.

Jika perut ibu jari berwarna biru kehijauan maknanya seseorang itu mengalami masalah resdung, alergi, dan penyakit paru2.sekiranya, perut ibu jari ada urat hijau kebiruan maknanya anda seorang pengidap gastric.

Selain itu, urat biru /hijau pada pergelangan tangan, tapak tangan, sepanjang jari dan betis kaki maknanya seseorang itu mengidapi stress atau tekanan dalam kehidupan sehariannya.

Seterusnya,ini saya kira yang paling menarik untuk kita tengok sekiranya kita sebagai seorang wanita. cuba sahabat2 tengok pada kuku setiap jari anda..jika terdapat bulan sabit berwarna putih di setiap jari anda bermakna anda mengalami hormon yang tidak seimbang.

Tapi berlainan pulak sekiranya anda mempunyai bulan sabit yang berwarna putih itu hanya pada ibu jari sahaja, itu menandakan anda seorang yang sihat..insya allah...

Ramai manusia yang mengorbankan kesihatan pada satu ketika untuk mendapatkan wang ringgit, tetapi akhirnya terpaksa mengorbankan wang ringgit untuk mendapatkan kembali kesihatan yang hilang..

Wallahua'lam..

~MORAL: JAGALAH KESIHATAN KITA..IA ANUGERAH YANG TIDAK TERNILAI DARI YANG MAHA ESA
p/s: best kan info ni..?

5 October 2011

Aqil Exam!!

Semalam masa aku ambik Aqil kat Taska.. cikgu aqil ada bagi surat bagitau yang aqil bakal stand for peperiksaan akhir tahun pada 11-14 Oct 2011 ni.. kelakar la pulak.. pandai ke Aqil nak jawab exam nnt.. umur belum pun cukup 3 tahun dah kena exam.. Apa pun aku suka cara taska ni treat anak2 jagaan diorang...diorang buat macam sekolah.. ada kelas, ada hari sukan, ada hari anugerah cemerlang...ini secara tidak lansung membolehkan anak2 kita mendapat pendedahan awal sebelum masuk ke alam persekolahan yang betul2... Modul pembelajaran yang diajar pun adalah mengikut silibus yang sesuai dengan peringkat umur... macam aqil sekarang ni dah pandai mewarna..dah pandai lukis bulat2...macam aku sebagai ibu yang bekerja memang tak sempat nak ajar...sekadar ajar sikit2 tu boleh la tu pun time hujung minggu saja..

Sekarang ni.. masuk jer kereta lepas aku ambik dia dari taska.. mesti cakap.. "ammi.. aqil peksya.." hmm.. aku pun jawab "ammi tau.. aqil kena rajin la baca buku nanti boleh dapat no 1 ..pastu boleh dapat hadiah.." sengih jer la lepas aku ckp mcm tu.. aduii..!! kalau aqil tak dapat stand exam tu...sian la pulak dah la hari2 dok ingatkan aku dia exam..macam mana nak buat yer...time exam aqil tu aku kena attend course kat INSPEN... cadangnya nak hantar aqil balik kampung nak mintak mak tolong tgkkan Aqil...hmm..kalau dapat postpone exam tu kan best... tak pe nanti aku cuba cakap dengan cikgu aqil mintak postpone... mintakla bagi dapat...kalau Aqil tak dpt stand exam tu macam tak best la pulak.. aku nak jgk tgk sejauh mana kebolehan Aqil.. mana tau dapat no. 1 ker.. kan??




29 September 2011

Soffiya

Sekarang ni drama Soffiya di slot akasia kat TV3 menggantikan kasih Alia tgh panas ditayangkan.. gila scary weh.. cerita ni.. psycho tak hengat.!! mula2 tgk macam tak best tapi bila dah masuk episod ke3 aku dah mula excited..then aku terus jadi nak tgk episod2 seterusnya nak tahu apa kesudahannya dengan hidup si Soffiya ni.. jom layan cerita ni.. kalau tak sempat nak tgk boleh tgk kat sini yer la.. cerita ni kan tayang kul 7.00-8.00 malam.. time maghrib lak tu... kalau macam aku time ni memang tak sempatla.. macam2 nak buat..

Jom tgk sinopsis cerita ni kat sini

27 September 2011

KHUTBAH TERAKHIR NABI MUHAMMAD S.A.W

Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan, Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan telti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan Kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kami lagi. Ingatlah bahawa sesungguhnya, kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti dalam perkara-perkara kecil.

Wahai Manusia Sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu mereka juga mempunyai hak di atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka keatas kamu, maka mereka, juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam Susana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai Manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-katku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadhan, dan tunaikankanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah Ibadah Haji sekiranya kamu mampu. Ketahui bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal saleh.

Ingatlah, bahawa, kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggung jawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu Awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaaku.

Wahai Manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan ada lain agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, necaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah ALQURAN dan SUNNAHKU.

Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalahMu kepada hamba-hambaMU.

Khutbah disampaikan pada 9 Zulhijjah Tahun 10 Hijriah

Di Lembah Uranah, Gunung Arafah.

5 September 2011

Mood Raya

Hari ni hari pertama masuk keja selepas seminggu cuti raya... dalam seminggu ni.. semua aktiviti aku cuti..termasuklah aktiviti berbelog ni.. nak buat post ucapan selamat hari raya untuk semua kawan2 dialam maya ni pun tak sempat.. maafkan sy yea..? Hmm.. tapi aku rasa belum terlewat untuk aku ucap selamat hari raya kan.. sebab kita masih lagi dalam mood raya.. jadi dikesempatan ini aku ucapkan

"SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN"
utk semua....semoga ibadah puasa kita tahun ni diterima oleh nya... amin..

Raya tahun ni tema kami warna light purple..warna pilihan aqil..punya sukala pakai baju melayu..sampai tak nak buka2.. puas aku kejar keliling umah..dah tu menangis tak hengat tak nak buka baju tu.. hmm.. aqil..aqil.. raya tahun ni tak der sangat cerita menarik... aktiviti macam biasa sibuk dengan open house.. jalan2 umah sedara mara.. umah kawan2 lama.. dan yg tak pernah miss sejak 3 tahun ni.. raya dengan kawan2 baik hubby.. insyaallah..pertemuan ni akan dijadikan acara wajib setiap kali raya.. dan tiap2 tahun kitorang ada gambar sama2 tau... hmm...Last two year kat perlis... last year kat umah aku kat kedah..n this year patutnya kat Teloi.. tapi one of them tgh tunggu hari nak bersalin.. so kena beralahla...


Best couple of the year


hubby n son


with my mother in law
(sila abaikan abc kat belakang tu.. maklumla cucu opah ramai
umah dah macam taska dah jadinya..)


our adopted daughter


Friend 4ever...
every year kitorang ada gmbr mcm ni..
tapi ni gambar tahun lepas...
gmbar tahun ni x sempat nak ambik sbb
tuan punya camera tgh sibuk tunggu hari nak sambut baby
...






24 August 2011

Persiapan Raya

Sekarang ni kita dah masuk hari-hari terakhir Ramadhan.. ini bermakna tinggal beberapa hari saja lagi kita bakal menyambut Hari Raya Aidilfitri sebagai tanda kemenangan bagi umat Islan yang berpuasa..semoga ibadah puasa kita pada tahun ni diterima olehNya dan berharap agar kita bertemu lagi bulan penuh keberkatan ini di tahun2 akan datang...amin..

Raya tahun ni..aku tak perlu lagi sibuk nak packing barang dan kalut nak travel jauh2 untuk balik kampung raya..kalau dulu masa diperantauan minggu akhir sebelum cuti raya ni aku memang dah tak senang duduk.. asyik ingat kampung jer.. kerja pun dah tak boleh nak konsentrate...sekarang ni.. macam relaks jer.. umah mak dekat.. umah mil dekat.. sedara mara pun dekat.. hmm.. cuma yang kalutnya sekarang ni.. nak cari baju raya.. baju aqil n hubby dah siap dibeli.. tinggal baju aku jer yang belum.. dok kalut kat hero aku dua org tu.. kat diri sendiri lupa.. tak per ada masa lagi.. weekend ni sempat kot..

Untuk biskut raya.. aku dah siap tempah n dah dapat pun.. tak byk sgt aku beli.. cadangnya nak buat sendiri.. ingat nak buat biskut cip coklat n mazola.. biskut paling mudah. n paling simple.. hi..hii.. harap2 sempat dan menjadi la biskut aku nanti..

Untuk zakat fitrah...tak payah pikir sebab en.suami dah settle kan utk aku n aqil... hmm.. apa lagi yer yg tertinggal untuk raya tahun ni? rasanya dah complete kot.. duit raya untuk dsedekahkan pd anak2 yg datang beraya pun dah tukar....aku mntak tlg opismate tukarkan semalam dekat CIMB...hmmm.... dah tak sabar rasanya nak raya ni..

Sekadar pesanan.....
Jgn jadikan sambutan Hari Raya Aidilfitri untuk kita menunjuk2 dan bermegah2.. sehingga berlaku pembaziran dan mewujudkan sifat riak dlm diri kita

"Dan janganlah engkau membelanjakan hartamu dengan boros yang melampau-lampau. Sesungguhnya orang-orang yang boros itu saudara-saudara syaitan, sedang syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada Tuhan-Nya".-Surah al-Israa' ayat 26-27

PANDUAN SAMBUTAN AIDILFITRI
  • Pada malam Hari Raya Aidilfitri kita disunatkan untuk menghidupkan malam tersebut dengan laungan takbir dan bacaan Al-Quran, berzikir dan sebagainya
  • Pada pagi hari raya pula kita disunatkan mandi dengan niat kedatangan aidilfitri, memakai bau-bauan yg harum, membersihkan diri dgn bergunting rambut, memotong kuku dan memakai pakaian yang cantik2 kerana hari tersebut adalah hari untuk berhias.
  • Sebelum ke masjid untuk sembahyang raya, kita disunatkan untuk memakan buah kurma dgn bilangan yg ganjil, ini adalah yg diamalkan oleh Rasulullah saw sblm ke masjid utk smbahyang raya.
  • Bagi memeriahkan aidilfitri, sudah semestinya amalan kunjung-mengunjungi, ziarah menziarahi kaum keluarga, sanak saudara, sahabat handai dan jiran tetangga utk bermaaf-maafan bagi mengeratkan lagi silaturahim.

"Dan segeralah kamu kepada mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat keampunan dari Tuhan kamu dan mendapat Syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi yang disediakan bagi orang-orang yang bertaqwa".Surah Ali-'Imran ayat 133

22 August 2011

Fuel Consumption

Kepada sesiapa yang ingin membeli kenderaan yang jimat minyak (bermakna untuk save duit $$$, BETUL TAK?)

Ini pengiraan dari segi kos minyak sahaja tidak dibandingkan dengan prestasi,prestij dan maintenance.


Mari sama-sama kita buat satu pengiraan mudah sebelum anda membuat keputusan untuk membeli kenderaan yang agak MAHAL (bagi sesetengah golongan) berbanding kenderaan buatan Malaysia (PROTON).

Bukannya nak condemn mana-mana jenama kenderaan, tapi hanya untuk berkongsi pendapat dari segi PENJIMATAN . (WANG $$$$ yang dibelanjakan).

Untuk kenderaan 1.6 cc


Harga Vios : RM 74000

Harga Honda City: RM 84000
Harga Proton: RM 56800 (Katalah PERSONA)
PERBEZAAN HARGA
Vios Vs Proton: RM 17200
Honda City Vs Proton: RM 27200

Diandaikan dalam masa 4 tahun, millage kenderaan anda akan mencecah 100,000 km. So, pernahkah anda membuat pengiraan, berapa yang dibelanjakan untuk pembelian petrol?.


Katakanlah, harga petrol sekarang adalah RM 2.70 se-liter. Dan andaikan juga kenderaan seperti PERSONA menggunakan minyak sebanyak 7 Liter/ 100 km yang mana agak tinggi kalau dibandingkan dengan VIOS dan HONDA CITY.


Dengan itu untuk 100,000 km harga pertol yang dibelanjakan adalah seperti perkiraan berikut:

100000 (km) bahagi 100 (liter) = 1,000 darab 7 (liter) = 7,000 darab 2.7 (harga minyak seliter) = RM 18,900.00

DENGAN ITU, PEMBELIAN PETROL UNTUK KENDERAAN PERSONA ADALAH SEBANYAK RM 18,900 BAGI PENGGUNAAN SEBANYAK 100,000 KILOMETER. (4 TAHUN)


Harga Kenderaan (PERSONA) campur (+) Jumlah Petrol yang digunakan (100,000KM) BERSAMAAN = RM 75,700


IKLAN BARU BAGI HARGA KENDERAAN

Toyota VIOS: RM 74000 (tanpa petrol)
Honda City: RM 84000 (tanpa petrol)
Proton PERSONA: RM 75,700 (TERMASUK petrol untuk perjalanan sehingga 100,000km) DIANGGARKAN DLM 4 TAHUN
HA!!!! NAK PILIH YANG MANA!!!. TEPUK DADA TANYA SELERA.

SEKADAR BERKONGSI IDEA. WALAUBAGAIMANAPUN, TERPULANG KEPADA PILIHAN ANDA.


-copy dr web org

P/S: actually..my hubby email this story to me...and aku tak tau dr mana dia dpt sumber ni..hmm..ala.. ni semua alasan nak tukar kereta baru la ni... bknnya ammi tak tau..

16 August 2011

Happy 4th Wedding Anniversary


Alhamdulillah...
Hari ni genap 4 tahun aku menjadi isteri kepada en anizan aziz..
sekejap jer masa berlalu..
terasa macam baru semalam kami menjadi pengantin baru...
Semoga ikatan ini akan terus berkekalan selamanya...


Untuk Mr. Hubby:
Terima kasih untuk tahun-tahun yang membahagiakan ini...
semoga kebahagiaan yg dikecapi akan terus menjadi milik kita...

SELAMAT ULANGTAHUN PERKAHWINAN KITA YANG KE-4

Tahun ni..sambutan ulangtahun perkahwinan kami macam tak best jer...en suami sakit.. kena chiken pox..jangkit dari aqil... sian dia.. hari ni dah dua hari MC... hmm.. tak per..nanti abg sihat kita celebrate yerr...ammi doakan moga abg cepat sembuh...



9 August 2011

Cerita Puasa

Minggu lepas… Aqil kena demam campak…then terpaksa la aku susahkan mak aku kat kampung.. habis nak buat macam mana lagi.. kelayakan cuti tahunan aku pun dah habis Cuma tinggal dua hari jer tu pun nak simpan untuk aidilfitri tahun ni…hmm.. dugaan betul la bulan2 puasa ni…hmm...penat tau berulang Jitra-Seb. Perai hari-hari.. my hubby pulak berulang Jitra-Baling…jarak perjalanan kami sama lebih kurang 208km cuma yang beza nya my hubby kena ikut jalan biasa selepas exit tol Gurun... dan aku kena terus gunakan lebuhraya... kalau nak dihitung tol + minyak untuk dua buah keta RM800++ seminggu!!!Aduyaii… bertambah letih jadinya kalau tak dengan RM800 tu macam2 dah aku boleh buat.. hmm...tapi nak buat macam mana dah terpaksa.. kalau demam campak ni mana2 pusat jagaan pun tak nak terima.. takut jangkit pulak kat budak2 lain…hmm..apa pun.. terima kasih sgt kat mak n ayah aku yg sudi jaga aqil.. memang tip top la mak jaga…yer la kat umah tok sekarang ni ada 5 CD ultraman tok ayah beli utk Aqil..Tok yg kerah tok ayah p beli.. tok kata kalau tak dak CD ultraman tok tak boleh nak buat kerja umah…kalau ada CD ultraman senang tok nak masak ke apa ka..sebab nnt aqil akan layan ultraman jer…jadi aqil tak la kacau tok…he..hee.. aqil..aqil.. sian tok.. hmm…

Dah lebih seminggu aku di kampung...dan hari ni dah masuk hari kedua aku berbuka dirumah sendiri…hmm…baru pukul 3 tapi kepala aku dah pening dok pikir menu apa nak berbuka petang ni… kalau kat umah mak balik jer kerja menu berbuka dah siap terhidang.. dengan masakan yg jgn cakap lah.. memang marvelous!! Hmm...kalau sahur pun tak payah bangun masak semua mak yg buat… aku nak tolong tapi bila bangun jer semua dah siap.. so..? makan jer la kan… hmm…tengkiu mak.. !! Ni dah balik umah sendiri semua kena settle sendiri.. macam pagi tadi aku lewat bangun… kelam kelibut jadinya.. tu la tido lagi lepas sahur ha.. kan dah terbabas…my hubby kalau aku tak bangun dia pun tak bangun jgk.. hmm… nasib baik sempat..

So hari ni.. nak makan ape yea..? rasanya nak g cari tom yam seafoodlah.. rasa macam best jer..


nampak sedap kan tom yam ni....

1 August 2011

Terapi Puasa

Sebagai Pencipta manusia, jasad dan roh, Allah s.w.t. pasti lebih tahu apa yang baik untuk manusia. Kewajipan puasa tidak hanya bertujuan merawat jiwa manusia dalam ketaatan dan kepatuhannya kepada Allah tetapi juga sebagai terapi tahunan untuk tubuh manusia.


Ini jelas dilihat dalam surah al-Baqarah ayat 184 bermaksud: Berpuasa itu lebih baik bagi kamu, kalau kamu mengetahui.


Puasa telah sedia dikenali sebagai satu rawatan semula jadi untuk pelbagai jenis penyakit sejak beribu-ribu tahun dahulu. Ramai pakar perubatan kuno berpuasa dan menyarankan pesakit-pesakitnya agar berpuasa sebagai satu kaedah rawatan. Contohnya, Ibnu Sina, pakar perubatan Islam, menyifatkan puasa sebagai rawatan untuk pelbagai jenis penyakit.


Malah doktor-doktor Islam kini mengakui puasa boleh mengubati penyakit cacar dan sifilis. Napoleon ketika menawan Mesir, mengamalkan terapi puasa untuk mengawal penyakit berjangkit. Dr. Fredrick Hoffman, dari Universiti Moscow pada 1769 menasihatkan pesakit-pesakitnya agar berpuasa ketika sakit. Menurut beliau, puasa memberikan masa untuk perut berehat dan memberikan ruang untuk tubuh mengembalikan kekuatan.


Allah sendiri menjelaskan bahawa puasa yang diwajibkan ke atas kita ini telahpun diamalkan oleh umat-umat sebelum ini. Firman-Nya: Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa. (al-Baqarah: 183)


Pada kurun ke-19, Zeland, seorang pakar perubatan Rusia, mengumumkan bahawa puasa memberi kesan positif kepada urat saraf, sistem penghadaman dan darah. Katanya lagi, puasa memberikan masa yang cukup untuk tubuh berehat, di samping beroleh kekuatan baru.

Sebenarnya hakikat puasa sebagai terapi melawan penyakit bukan sesuatu yang baru. Rasulullah yang hidup pada zaman gelap sains, mengakui bahawa puasa adalah senjata untuk melawan penyakit. Sabda baginda, “Puasa adalah senjata untuk mempertahankan diri”. (riwayat Imam Ahmad)


Pakar-pakar moden kini mengesahkan bahawa setiap orang perlu berpuasa, sama ada orang itu sihat, apatah lagi jika sakit. Pelbagai racun memasuki tubuh sepanjang hidup kita, melalui makanan dan minuman moden yang tidak sihat dan sarat dengan bahan kimia dan udara yang tercemar.


Tubuh tidak mampu menyingkirkan semua racun ini dan menyebabkan manusia semakin lemah. Puasa dapat memberi ruang dan kesempatan untuk sel-sel tubuh membersihkan diri mereka daripada racun-racun ini dengan lebih berkesan. Berbeza dengan amalan diet biasa, kaedah puasa Ramadan adalah yang terbaik kerana dilakukan dengan sistematik setiap tahun.


Walaupun keberkesanan terapi puasa terhadap tubuh telah diakui tetapi perkara paling menakjubkan ialah kemampuannya untuk merawat masalah psikologi yang kritikal. Puasa memberi masa untuk sel-sel otak berehat dan pada masa sama, bertindak membersihkan sel-sel darah daripada toksik. Darah bersih yang memasuki otak ini akan turut sama membersihkannya.


Hasilnya, orang yang berpuasa mempunyai otak yang lebih kuat dan cerdas untuk berfikir. Ini dibuktikan apabila Pengarah Institut Pesakit Mental Moscow, Dr. Yuri Nikolayev, merawat 7,000 pesakit mental dengan menggunakan terapi puasa, setelah semua kaedah dan ubat-ubatan lain tidak berkesan. Menakjubkan rawatan ini berjaya!


Bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang tidak membenarkan mereka yang mempunyai masalah psikologi berpuasa seperti pesakit yang menderita epilepsi (sawan) yang disebabkan oleh kekurangan kandungan gula dalam darah kerana memerlukan pengambilan ubat sepanjang Ramadan.


Begitu juga dengan pesakit skizofrenia, menggunakan ubat yang menyebabkan mulut kering dan dahaga.

Pengguna Lithium juga tidak boleh berpuasa kerana kekurangan air di dalam badan boleh menyebabkan kepekatan darah dan menukarkan dadah menjadi racun.

Kebanyakan doktor menyarankan agar pesakit diabetes jenis 2 agar tidak berpuasa kerana memudaratkan. Tetapi, Dr. Riyadh Sulaimani dan rakan-rakannya di Kuliah Perubatan Hospital al-Malik Khaled al-Jami’, pada 1990, telah menjalankan kajian tentang kesan puasa Ramadan kepada pesakit diabetes jenis 2.

Seramai 47 orang pesakit diabetes jenis 2 yang terlibat dalam kajian ini telah berpuasa dan didapati tidak terdapat kesan yang memudaratkan kepada mereka dari segi berat badan dan kandungan gula dalam badan.


Bagaimanapun, mereka ini sebaiknya mendapatkan nasihat doktor sebelum berpuasa. Pesakit yang bergantung pada suntikan insulin, tidak disarankan berpuasa kerana mereka perlu makan setengah jam selepas suntikan. Namun begitu pesakit yang menggunakan ubat-ubatan, mungkin boleh mengambil manfaat daripada puasa terutama mereka yang mengalami berat badan berlebihan.


Puasa boleh membantu anda kekal muda remaja! Sekurang-kurangnya itulah yang di dakwa oleh Dr. Masora EJ dari Fakulti Psikologi Universiti Texas, yang mengkaji kaitan puasa dengan faktor panjang umur dan awet muda. Dengan mengurangkan 50-70 peratus makanan yang diberikan kepada beberapa ekor tikus, didapati ia membantu memanjangkan jangka hayat mereka serta dapat mencegah penyakit-penyakit yang berkaitan dengan usia.


Terapi yang dinamakan sebagai Antiaging Action of Caloric Restriction (CR) ini berkesan kerana pembersihan berterusan sel-sel tubuh melalui puasa dapat memanjangkan umur sel dan melambatkan proses penuaan.


Selain itu, keperluan badan terhadap protein juga menurun dan ini membolehkan sel-sel berehat dengan baik. Puasa juga dapat memperbaharui sel-sel dengan cara yang selamat.

Benarlah seperti yang disabdakan Baginda, nabi yang ummi yang tidak mengenal huruf, bahawa puasa adalah senjata untuk mempertahankan diri. Ini kerana, ketika puasa menyebabkan perubahan hormon di dalam badan.


Kajian Dr. Kernt et. al, telah mengesan perubahan dalam pengeluaran Hormon Pembesaran (Growth Hormone) oleh kelenjar pituari dalam tubuh orang yang berpuasa. Ini memberikan kesan positif dalam menguatkan sistem imuniti tubuh. Seperti yang kita tahu, sistem imuniti adalah ‘senjata’ mempertahankan diri daripada serangan luar. Dengan semua nikmat ini, bulan Ramadan layak dinobatkan sebagai Bulan Kesihatan Sedunia!


Maha Suci Allah yang telah menganugerahkan nikmat Ramadan ini. Kita berpuasa kerana Allah, begitu juga dengan semua ibadat lain. Kerana ketaatan ini, kita menerima kebaikan di dunia dan di akhirat berupa kesihatan yang baik. Sedangkan pada masa yang sama orang bukan Islam berhempas pulas mengkaji tentang puasa, nikmat yang telah lama kita kecapi.


* ROHIDZIR RAIS
Editor di Telaga Biru Sdn. Bhd.

Sumber: http://www.utusan.com.my/ - 2/10/2007

"Selamat Menjalani Ibadah Puasa Dengan Penuh Kesabaran
Untuk Semua umat Islam"



19 July 2011

Yusuf Taiyoob

Ramadhan memang sangat sinonim dengan buah kurma... kalau berbuka puasa tanpa buah kurma memang tak lengkaplah juadah berbuka kita...lagi pula umat Islam disunatkan untuk berbuka dengan buah kurma ni..memandangkan Bulan Ramadhan dah dekat jadi dikesempatan yang ada tadi aku dengan kengkawan ofis sempat ke kilang Yusuf Taiyoob yang terletak di kawasan perindustrian Bukit Minyak, Seberang Perai Pulau Pinang.. bagi mereka yang kerap menggunakan lebuhraya untuk ke Utara Tanahair..pasti biasa terlihat kilang milik Yusuf Taiyoob ni yang berada betul2 kat sebelah lebuhraya...Beli dari kilang ni kita boleh dapat dengan separuh harga lebih murah dari harga dipasaran.. tapi kita kena beli borong...macam kitorang share dengan kengkawan sape yg nak.. so dapatla beli dengan harga yang murah..


kat entrance...kena ambik pass pelawat dulu
then br bleh masuk


antara produk yg dijual
dulu diorg kata boleh rasa sekarang dah tak boleh
jadi...tgk jer la..


Produk yg dipelbagaikan menggunakan kurma


The order form


Then bayar kat sini-dapat chocodate n kek dates free
sedapp....!!!


Penuh bonet keta aku dengan kurma..


Nabi s.a.w. bersabda:
“Jika seseorang kamu berbuka, hendaklah ia berbuka dengan buah kurma. Sekiranya buah kurma tiada, bolehlah ia berbuka dengan air kosong. Sesungguhnya air itu bersih lagi suci”
(Abu Daud dan at-Tirmidzi)

INFO KURMA
  • Rutob ialah buah kurma yang telah masak sebelum menjadi tamar kering. Ianya lembut dan manis. Manakala tamar ialah buah kurma yang sudah kering.
  • Orang yang berpuasa disunatkan berbuka dengan rutob atau kurma atau meminum air biasa jika ketiadaan kurma. Inilah tertib yang dilakukan oleh Rasulullah SAW.
  • Hikmah disunatkan kita berbuka dengan tamar ialah kerana kurma dipercayai mengandungi glukosa yang mampu memberikan tenaga segera kepada badan. Ia juga dipercayai kaya dengan protein, serat, gula, vitamin A & C serta zat mineral seperti besi, kalsium, sodium dan potassium. Kandungan protein di dalam sebiji kurma adalah kira-kira 1.8 hingga 2.0%, serat 2.0 hingga 4.0% manakala kandungan gulanya adalah 50 hingga 57%.
  • Sesiapa yang berpuasa dengan ikhlas kerana Allah, kemudian beramal mengikut sunnah Rasulullah SAW akan diberi ganjaran pahala di akhirat serta mendapat nikmat dan rahmat Allah SWT di dunia dan akhirat

18 July 2011

Wanita Malaysia Tangga Ke 16 Paling Tertekan

Wanita India mendahului senarai golongan paling tertekan di dunia manakala wanita Malaysia berada pada kedudukan ke-16, menurut satu kaji selidik baru-baru ini mengenai tahap tekanan perasaan yang dihadapi wanita. Wanita di India hidup dan bekerja dalam suasana penuh tekanan, menurut kaji selidik terbaru yang disediakan oleh syarikat media dan maklumat Nielsen. Kajian itu menyelidiki corak membeli dan tingkah laku sosial wanita-wanita di seluruh dunia. Kaji selidik yang dijalankan di 20 negara membangun dan ekonomi yang baru muncul di dunia, mendedahkan bahawa wanita di seluruh dunia berasa tertekan dengan wanita di negara-negara yang dikatakan baru muncul berdepan dengan tekanan yang hebat berbanding wanita di negara-negara maju.
Wanita India adalah golongan paling tertekan (87 peratus), diikuti oleh Mexico (74 peratus) dan wanita Rusia (69 peratus). Di negara-negara maju, tahap tekanan perasaan tertnggi dihadapi wanita Sepanyol (66 peratus), Perancis (65 peratus) dan Itali (64 peratus). Wanita Malaysia (44 peratus) berada pada kedudukan ke-16 dengan wanita di Thailand (45 peratus) berada pada tempat ke-15 dengan Korea Selatan (45 peratus). Wanita Asia lain iaitu Jepun (52 peratus) berada pada kedudukan ke-12 dan wanita di tanah besar China (51 peratus) pada kedudukan ke-13.
Menurut “Economic Times” India, antara sebab tahap tekanan tinggi yang dihadapi wanita di negara-negara perindustrian baru (NIC) boleh dianggap sebagai contoh, sejak kebelakangan ini sektor korporat dan pekerjaan di India telah berkembang pesat sedangkan corak peranan tradisional masyarakatnya tidak berubah. Wanita kerap berhempas pulas dengan norma-norma tradisional dan peranan mereka di zaman moden. Walaupun wanita di seluruh dunia perlu menjalankan peranan yang berbeza, faktor penentu bagi tahap tekanan yang tinggi yang dihadapi itu disebabkan kekurangan wang, menurut satu ulasan yang dibuat oleh wanita dalam pasaran negara yang berkembang.
Satu sikap yang khusus mengenai wanita India ialah walaupun mereka mempunyai tekanan yang maksimum, mereka membelanjakan wang untuk diri sendiri berbanding di negara-negara lain. Lebih dua pertiga wanita India mengaku mereka membeli produk kecantikan sedangkan 96 peratus menyebut bahawa mereka banyak berbelanja untuk pakaian.-Bernama

Sumber: Malaysiakini.com



p/s: so.. untuk jadi wanita2 hebat kita perlu bijak menangani stress...

4 July 2011

Aku Permata

Terdampar jauh dihempas badai ku hanyut
Hati merintih terkunci mulut membisu
Perjalanan yang jauh bagai tiada sudahnya
Liku ranjau ku tempuh dalam mencari jawapan

Di sudut kecil hatiku sering berkata
Apa yang terjadi ada hikmah sebaliknya
Ku beranikan diri menongkah arus yang deras
Demi hari esok ku relakan

Walau tiada tangan menghulur
Kan ku tetap berdiri teguh ku bangkit semula
Tuhan, hanya engkau mengerti
Perjalanan hidup seorang insan

Kini ku jauh memetik bintang di langit
Berakhir musim dingin kini mekar bunga indah
Tinggallah memori terpahat di dalam dada
Terjawab sudah segalanya

Walau tiada tangan menghulur
Kan ku tetap berdiri teguh ku bangkit semula
Tuhan, hanya engkau mengerti
Perjalanan hidup seorang insan

Aku hanya ingin merasa
Kemanisan hidup di dunia yang kudambakan
Tuhan, hanya engkau mengerti
Perjalanan hidup seorang insan

Walau tiada tangan menghulur
Kan ku tetap berdiri teguh
Ku bangkit semula
Hanya titipkanlah doa
Agar permataku terus bersinar
Agar permataku terus bersinar

By: Salma Mentor 5

I'm really like this song...

27 June 2011

Bumblebee Tertinggal Kunci

Semalam..aku ke rumah my MIL… lawatan hujung minggu kalau aku n mr hubby free…aku ni pagi2 dah bersiap…ingat nak bertolak awal pastu sebelah petang boleh la mencari agenda atau aktiviti best di hujung minggu… bila dah siap semua aku n Aqil tunggu mr hubby dalam kereta…selalunya kalau bab nak finalise semua benda sebelum keluar umah tu tugas aku tapi kali mr hubby nak take over katanya ada benda tertinggal.. tak per la aku ok kan ajerrr… tup..tupp.. dengan muka agak blurr.. mr hubby datang kat kereta bagitau pintu dah kunci tapi kunci tertinggal kat dlm … adoiii…. napela jadi macam tu...hmm….Lepas tu aku ingat masalah boleh settle la..bila ada kunci pintu belakang yang aku letak di bahagian dapur untuk emergency....bila dah dapat buka pintu dapur dan ambik kunci tue… kunci mangga pulak mr hubby tak attached kan sekali kat situ..geramnya.. memang hot sungguh time tu sebab aku rasa dah beratus kali aku pesan supaya kunci tu di attached kan sekali...hmm....kalau tak dah settle masalah…. tapi tak per aku sabarkan ajerr diri aku ni… tu la careless lagi kalau apa2 benda tu kalau aku tak ingatkan memang tak jalan….ha..dah tak dak cara lain selain p kedai hardware cari gergaji besi… hmmm.. dah buat kerja bawah cuaca panas.. apa lagi habisla mr hubby berpeluh basah macam orang mandi…nak gelak aku tgk dia tapi kesian pun ada jgk… aduiii.....

Dah selesai semua dalam kul 12.30 baru sampai umah MIL… lepak punya lepak macam mana ntah tetiba mr hubby ajak g jln umah kakak dia kat Taiping then aku ok jer sbb Taiping dengan umah MIL aku ni bkn jauh pun… dah siap2 nak pergi kitorang dok depan umah sementara tunggu MIL aku bersiap… nak dijadikan cerita Aqil mintak nak tgk bird kat umah jiran depan umah… kat situ ada la ayam bapak besar.. memang besar ayam tue.. besar lagi dari Aqil…masa Aqil lalu depan ayam tu.. tiba-tiba jer ayam serang aqil.. masa kena serang aqil terjatuh.. bergelut Aqil dengan ayam tu sekejap.. memang aku tak sangka langsung yang ayam tu akan serang Aqil… hmm…yang tak boleh tahannya...Aqil menjerit panggil ‘bumblebee’ sambil nangis nak mintak tolong….kesian aqil.. nasib baik mr hubby cepat.. memang kena ‘sepak’ la ayam tu dengan mr hubby... kira mr hubby jd bumblebee Aqil la time tu...Bumblebee tu adalah salah satu watak robot dalam filem Transformers… aqil memang minat gila dgn transformer… hari2 dia tgk sampai setiap dialog dalam filem tu dia dah boleh ikut.. aku yang tgk keadaan tu tergamam tak tau nak buat apa...mengigil aku... takut apa2 jadi dengan Aqil..Tapi nasib baik la aqil tak apa-apa…. Cuma calar sikit jer kat bahagian lengan kena cakar… bila aku tanya Aqil takut tak dengan ayam tu.. dia Cuma geleng kepala then bersemangat nak fire ayam tu... Kesian kan? Budak sekecik tue apa la yang dia tahu….


ayam yg serang aqil tu warna putih macam nila



Bumblebee


Pic: credit to Mr Google


20 June 2011

Kerja Oh Kerja

Aku tak tahu bagaimana nak gambarkan perasaan aku yang seronok dapat balik semula bertugas di tempat yang dekat dengan kampung halaman.. dan kembali ke tempat lama di mana tempat aku mula2 lapor diri sebagai penjawat awam dulu.. aku mula lapor diri kat ofis JPPH seberang perai ni pada tahun 2006.. lepas tu tahun 2009 aku memohon bertukar ke Terengganu kemudian diterima dan dipinjamkan ke Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan dan tempatkan di Majlis Bandaraya Kuala Terengganu then pada tahun 2010 aku di arahkan bertugas di ofis JPPH Kuala Terengganu dan pada tahun 2011 ni aku dpt balik semula ke JPPH Seberang Perai selepas 3 bulan permohonan dihantar ke ibu pejabat... Alhamdulillah...urusan aku dipermudahkan...
Lebih 2 tahun aku tinggalkan ofis Seberang Perai ini banyak yang dah berubah...dari segi beban kerja jangan cakaplah memang semakin hari semakin berat.. staff pun banyak yang dah bertukar dan berpindah...lepas tu pulak ramai orang baru dan muda2 kat sini...boss pun boss baru mestila lain cara kerjanya kan...peraturan sekarang juga agak ketat berbanding dulu....yang tak berubah cuma susun atur pejabat jer... masih seperti dulu...tapi walau apa sahaja perubahan yang berlaku.. itu adalah perkara biasa...cuma kita saja perlu belajar untuk menerima setiap perubahan itu..
Dah lebih seminggu aku di ofis seberang Perai ni tapi aku masih lagi terasa lain...walaupun dah biasa dengan keadaan di sini tapi aku tetap rasa lain... mungkin aku rindu kan kengkawan di Terengganu... rindu waktu time makan bersama..rindu mendengar rungutan dan bebelan diorang dan yang paling aku rindu mestila nasi kuning ayam bakar pok long...hmm...kat sini memang susah la nak dapat... kepok lekor pun kena tunggu pasar malam baru ada....



Rindula kat diorang ni..
geng merambu...

16 June 2011

Kuala Terengganu ke Seberang Perai

Setelah hampir seminggu aku berpindah balik ke Seberang Perai baru hari ni aku dapat mengadap belog aku ini untuk meluahkan segala keletihan yang ku alami.. siapa kata pindah umah tak letih.. aduii.. sampai demam2 aku jadinya...dah la tak dak orang nak tolong mengemas... mana sibuk dengan budak kecik tu lagi.. hmm...orang sibuk nak mengemas dia pun sibuk gak.. aku bertolak balik dari Terengganu pada 10 hb aritu dalam pukul 12 tghr.. cadangnya nak bertolak awal sama2 dengan lori yang bawa barang kami tu.. tapi tak boleh sebab cermin belakang kereta aku rosak tak bleh nak tutup dan perlu dibaiki kalau tak habisla kalau hujan tiba turun dah la perjalanan kami tu bukannya dekat...sebenarnya cermin tingkap kereta aku tu kalau dibahagian belakang memang tak pernah buka pun... tapi seorang dari aku punya bff di Terengganu hari tu p lak buka masa kitorang sama2 g makan kenduri kat Kota Bharu, Kelantan...hmm apa lagi jemmed terus.. maybe tingkap tu terkejut kot... bukannya salah my bff ni pun dah nak jadi nak buat mcmn kan? sian dia dipersalahkan... sorry mek..!!cerita lanjut p kat sini..
Lori bawa barang sampai dulu sebelum kami sampai tapi nasib baikla tuan rumah yang kami sewa tu ada datang nak serahkan kunci dan budak2 yang mr hubby mintak tolong angkat barang pun dah tunggu jadi semuanya jadi mudah...bila kitorang sampai barang2 pun dah siap angkat.. cuma bila aku sampai aku cuma mintak diorang tolong ubah barang2 ke tempat yang aku nak untuk susun atur dalam rumah tu.. dalam kul 1 lebih baru la semuanya selesai.. letih memang jgn cakap la...


Rumah baru


3 June 2011

My Birthday

Hari ni Besday aku yang ke -30
Alhamdulilah.. aku masih lagi diberi peluang untuk berada di bumi Tuhan yang maha indah ini..
meninggalkan angka dua untuk menuju ke angka 4..tika ini aku amat terasa ketuaan.. hu..huu..
Walaupun umur dah meningkat tapi jiwa tetap terasa muda..
still like sweet 17.. he..hee..
umur hanya pada angka..kita mesti menghargai setiap detik perjalanan hidup ini..jadi...
apa pun yang berlaku..kita mesti enjoyyy..!!!
sekarang ni tengah tunggu mr hubby balik dari Baling..
nak celebrate my besday.. tak sabar ni..
hmm..


This pic taken
a month before my age is 30

30 May 2011

Tukar, Tukar, Tukar

Penantian hampir 2 bulan akhirnya terjawab.. permohonan balik ke Seberang Perai diluluskan!! Alhamdulillah.. syukur sangat2.. Semalam baru aku terima surat.. 15hb Jun lapor diri.. maybe dalam 10hb tu aku dah berangkat kot.. balik awal sikit coz nak settle penempatan kat tempat baru..

Seronok tu hanya Tuhan yang tahu.. apa pun disebalik keseronokan tu aku tetap rasa sedih.. sedih nak tinggalkan kengkawan yang sekepala kat Trgn ni..walaupun diorang ni kengkadang macam sengal sikit tapi diorang memang best.. Lepas ni tak der lah lagi nak breakfast dengan nasi kuning, nasi dagang, nasi kerabu, nasi minyak berlaukkan ikan ayer... dulu tekak aku tak bleh nak telan makanan kat sini tapi sekarang ni hari2 aku bantai.. hmm.. apa pun Terengganu pasti dirindui.. Untuk menetap disini semula selepas balik ke kampung mungkin tidak tapi destinasi pilihan untuk bercuti pastinya Terengganu akan berada disenarai paling atas..

11 May 2011

Jiran

Setelah hampir tiga minggu aku berpindah baru semalam aku dapat beramah mesra dengan jiran-jiran ku..semalam masa aku balik kerja jiran2 aku ni tengah lepak kat depan jalan umah aku..aku pun apa lagi join sekali la sambil berkenal-kenalan.. jiran-jiran aku kat tempat baru ni semuanya cina cuma satu jer jiran depan umah aku tu melayu.. walaupun diorang ni dari kaum cina tapi diorang ni ok.. ramah n baik! mungkin cina Terengganu kot.. kalau kat tempat lain aku rasa susah diorang nak layan kita macam tu.. siap bagi no phone diorang lagi.. takut ada apa2 hal yang jadi nanti senang aku nak mintak tolong katanya..mungkin diorang kesian kan aku yang tinggal sorang2 dengan Aqil.. memang aku puji la jiran2 cina aku ni.. baik sangat.. aku yang awalnya tak selesa dengan diorang dah mula suka tinggal kat sini..diorang tak banyak hal dan yang paling penting tak de orang nak ganggu privacy aku..sebabnya kaum diorang ni jenis yang tak ambil kisah.. cuma yang tak tahan nya bila time diorang sembahyang bau solok tu memang menusuk idung.. pening! baik bau getah lagi dari bau solok..apa pun kita kena hormat agama n bangsa diorang..

Hidup Berjiran

“…dan berbuat baiklah kepada dua orang ibu-bapa, karib-kerabat, anak-anak yatim, orang miskin, jiran tetangga yang dekat dan jiran tetangga yang jauh, dan teman sejawat, ibnu sabil dan hamba sahayamu. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong dan membangga-banggakan diri.”(Surah An-Nisa ayat 36)

Pergaulan serta perhubungan yang baik dengan jiran akan membuahkan kehidupan harmoni serta sejahtera. Lebih daripada itu, akan tampak perpaduan dalam masyarakat. Bagi melahirkan suasana itu, maka seseorang perlu tahu dan amalkan adab dalam kehidupan berjiran.
Walau di mana tempat tinggal kita mestilah selalu bergaul mesra, berbuat baik serta menghormati jiran tanpa mengira darjat, bangsa dan agama. Inilah bukti keimanan seseorang sebagaimana dijelaskan oleh junjungan besar Nabi Muhammad SAW iaitu, “Barangsiapa beriman dengan Allah dan hari akhirat maka hendaklah ia memuliakan jirannya.” (Hadis riwayat Muslim)

Tanggungjawab yang perlu disempurnakan oleh setiap individu Muslim terhadap jirannya sebagaimana garis panduan yang pernah diutarakan oleh Imam Al-Ghazali di dalam kitab Bimbingan Mukmin iaitu:

* Memulakan memberi salam kepada jirannya;
* Menziarahinya ketika sakit dan mengucapkan takziah ketika berlaku kematian atau mengucapkan tahniah ketika mendapat kejayaan;
* Jangan terlalu banyak bertanya hal-hal peribadinya;
* Memaafkan segala kesalahan dan kesilapannya;
* Menutup keaiban yang berlaku pada jirannya;
* Sentiasa bersikap lemah-lembut terhadap anak-anak jirannya;
* Sentiasa membantu apabila ditimpa musibah atau kemalangan;
* Tidak menyakiti dan menyusahkan jirannya.

Sumber :BHarian 01/06/2010

25 April 2011

Aqil Oh Aqil

Hari nie dah masuk minggu kedua aqil kat school baru.. minggu pertama nampak macam ok.. masa sampai jer depan pintu taska nangis..lepas tu dia akan ok..ingatkan bila dah masuk minggu kedua ni Aqil akan terus tak de masalah tapi bila bangun pagi siap2 jer nak g school dia dah mula nangis.. dia tahu la tu dia kena pergi taska baru.. aduii.. syiannya kat anak aku.. mungkin dia tak dapat nak sesuaikan diri lagi.. macam pagi tadi.. dia menangis sampai aku dah loose control.. macam2 dah aku buat nak pujuk dia tapi semunya tak jalan..nasib baik la kat laluan nak ke taska tu ada lembu tengah lepak kat tepi jalan.. banyak lak tu.. bila Aqil tgk lembu tu.. boleh pulak Aqil diam siap babai kat lembu tu.. then yang tak boleh tahannya Aqil cakap.. "abai yembu... i yu yu...!" (bye lembu.. I Love You) hmm.. macam2 la perangai aku sorang ni... nasib baikla lembu ada jadi penyelamat keadaan..kalau tak susahla aku nak drive.. dahla pagi2 ni polis banyak..
Lepas tengok lembu mood aqil terus jadi ok.. macam biasa dia akan mula bercerita..walau pun aku tak paham apa yang dia kata..aku pahamkan ajer... tapi yang sedihnya dia mintak nak mak.. mak tu panggilan untuk penjaga dia masa kat taska sumayyah dulu..aduyaii.. permintaan aqil tu betul mengganggu konsentrasi aku hari ni.. harap2 anak aku akan diberi kekuatan dari Nya..
ammi minta maaf yer sayang.. ammi terpaksa.. kalau ammi tak kerja dah tentu aqil tak susah macam ni...

19 April 2011

Benci.. Benci...
bengong.. dah la cakap macam tak paham apa kebenda..
tau cakap ja.. naik pening kepala aku ini..
Pendapat orang tak mau dengar langsung..
sakit telinga ni..dengar dia cakap..
Tak perlu la nak marah-marah.. cakap baik2 pun kerja jalan juga..

Rezeki berat tau kalau orang dok menyumpah kita hari2..
Sesekali bagi la orang rasa sayang kat kita..
tak rugi pun...

Sekadar luahkan perasaan.. maaf yer.. pada sesapa yang terasa tu..


Aisyah r.a berkata : saya telah mendengar rasulullah saw bersabda di rumahku ini : ya allah siapa yang menguasai sesuatu dari urusan umatku, lalu mempersukar pada mereka, maka persukarlah baginya. Dan siapa yang mengurusi umatku lalu berlemah lembut pada mereka, maka permudahlah baginya. (hr. Muslim)

18 April 2011

updated

Apa yang berlaku minggu lepas adalah sesuatu yang memenatkan fizikal dan mental.. fizikalnya sbb banyak barang yang nak kena pindah..letih ooo... mentalnya sbb kena menahan kesedihan nak tinggalkan umah n kawan2 di kuala berang dan memikirkan keadaan Aqil ditempat baru..

Hari Jumaat:
Pindah rumah dari kuarters Mardec Kuala Berang ke Taman Bukit Bayas Kuala Terengganu.. letih gila.. habis badan sakit2 sebab angkut barang.. banyak rupa barang2 aku kat umah ni..penuh satu lori.. dah tu pindah waktu malam macam orang lari umah jer.. first night kat rumah baru.. tak best panas gila.. kalau kat kuarters sejuk jer.. rumah atas bukit..siap berkabus lagi..

Hari Sabtu:
Balik ke kuarters sekejap nak Buat clearence kuarters... sedih gila bila tinggalkan kuarters ni.. aku dah selesa kat sini.. kawan2, jiran2 semua baik2 belake.. dan yang penting kat rumah ni la aku mula belajar hidup berkeluarga.. sedih memang sedih..tapi nak buat macam mana.. terpaksa jgk pindah sbb tu bukan rumah aku.. hmm..pastu balik pulak ke rumah baru mengemas apa yang patut.. aduyaii.. tak habis2 mengemas sampai sedar2 dah pukul 1.00 pagi.. sambung esok yerr...

Hari Ahad:
Emergency leave.. tak boleh nak bangun pagi sakit urat tak abih lagi.. hari ni jugak first day aqil kat Taska baru.. pagi2 bangun excited sangat nak pergi school.. sampai kat school nangis tak ingat.. "ya allah.. kuatkanlah semangat anak aku..." syian aqil.. tapi ammi nak buat macam mana.. terpaksa jgk hantar aqil kat taska baru tu.. harap2 lepas seminggu aqil akan suka kat school baru tu..

23 March 2011

Tudung Putih..Tanda berkabung

Mulai dari 21 Mac 2011 hingga 29 April 2011 semua kakitangan perkhidmatan awam Negeri/Persekutuan Terengganu diarahkan untuk memakai tudung putih bagi wanita dan yang lelaki kena bersongkok hitam ada lilitan riben putih. Ini adalah untuk tempoh perkabungan atas kemangkatan Yang Maha Mulia Tengku Ampuan Bariah Binti Almarhum Sultan Hishamudin Alam Shah Al Haj. iaitu Bonda kepada Yang dipertuan Agong kita Sultan Mizan Zainal Abidin.

Dalam tempoh 40 hari ni memang tak dapat la nak melaram pakai tudung hok glemer2.. hmm..sabor je la..

21 March 2011

wisdom tooth

Semalam aku dah selamat menjalani minor surgery to pulled out my wisdom teeth.. aduii.. sakit nya hanya Tuhan yang tau.. hari ni makan bubur nasi jer.. nak telan makanan pejal tak boleh langsung.. memang kena banyak2 bersabar.. kata doktor tiga hari baik la..
Almost 2 years aku bertahan sakit gigi ni.. kalau rasa macam tak boleh tahan aku telan ponstan jer lepas beberapa minit baikla.. tapi kali ni memang dah tak boleh tahan, makan ponstan pun dah tak jalan.. so aku ambik keputusan untuk keluarkan jer gigi tu..harap2 lepas ni tak der lagi siksa sakit gigi..

Info Gigi Bongsu
wisdom tooth atau gigi bongsu ni sejenis gigi molar yang kita guna untuk mengunyah. kebanyakan kita ada 1st molar, 2nd molar dan 3rd molar. yang ketiga tu dipanggil wisdom tooth ataupun gigi bongsu.

Disebabkan gigi bongsu tumbuh paling akhir, dan rahang tidak memiliki tempat yang cukup untuk gigi bongsu tumbuh dengan wajar. Akibatnya gigi bongsu mendesak gigi geraham yang berada di depannya. Hal ini akan mengakibatkan sakit pada gigi. Masalah ini umumnya diatasi dengan mencabut gigi bongsu yang baru tumbuh. Bila gigi bongsu menempati posisi yang sulit untuk dicabut, yang dicabut adalah gigi geraham yang terdesak sehingga gigi bongsu mendapat tempat yang cukup untuk tumbuh.

Sebelum dicabut, gigi akan di x-ray terlebih dahulu untuk mengetahui bentuk, kedudukan dan kedalaman gigi. Pencabutan gigi bongsu biasanya dilakukan dengan pembiusan lokal, namun ada juga dibius penuh. Walaupun hanya pembedahan kecil, pencabutan gigi sebaiknya dilakukan secara profesional oleh doktor gigi.



Dr Sophia yg sedang kusyuk mencungkil gg ku

8 March 2011

Kes Terjun Wisma Persekutuan Kuala Terengganu

Aku tak faham kenapa dengan manusia diluar sana yang sanggup untuk bunuh diri sendiri hanya kerana tidak dapat mencari jalan penyelesaian dalam masalah yang dihadapi..baliklah pada Alllah SWT sesungguh Allah sentiasa bersama kita..Nak dijadikan cerita hari ini seluruh warga Wisma Persekutuan Kuala Terengganu dikejutkan dengan kes orang terjun bangunan wisma. Seorang lelaki berusia 28 tahun dari FELDA Jerangau Barat (bukan kakitangan dari wisma..) dipercayai terbunuh selepas terjun dari tingkat 6 Wisma Persekutuan ni.. First time tengok keadaan orang jatuh bangunan tinggi.. huh..memang mengerikan..!!

Bila manusia hilang pertimbangan...





Nabi Muhammad Saw pernah bersabda, "seorang lelaki terluka dan bunuh diri,
maka Allah berkata, "Hamba-Ku mendahului-Ku dengan membunuh dirinya sendiri
maka Aku haramkan surga untuknya"".-diriwayatkan dari Jundab ra.


4 March 2011

Besday Mr Hubby

Semalam sempena birthday Mr hubby ku yang tercinta..
kami tiga beranak makan satay kat Medan Selera Pantai kelulut, Marang..
Satu2 satunya tempat feveret yang kami suka makan satay..
Hmm... This year celebrate without birthday cake ok.. sebab Mr hubby memang tak suka makan kek.. tiap2 tahun kalau beli kek aku sorang jer yang makan..untuk elakkan pembaziran dan kegemukan melampau isteri abang ni jadi..this year no cake just makan2 ok..?

The best moment bila aqil suap Mr Hubby makan timun then he said
"epi erday"

Selamat Hari Lahir Ke 30
Semoga Abang sentiasa berada dibawah lindungan dariNya
Panjang umur dan sentiasa dimurahkan rezeki..

1 March 2011

Pertukaran

Aku memang dah tak sedap duduk bila Mr. hubby terpaksa segera bertukar ke Baling..aku tak nak duduk kat Terengganu ni..dah la tak de sedara mara.. nak nangis jer rasa ni..
Surat permohonan pertukaran aku balik ke Seberang Perai aku dah make sure dihantar hari ini dan aku pun dah talipon HQ td.. Alhamdulilah.. ada berita menggembirakan.. kebetulan ada satu kekosongan untuk jawatan aku yang belum diisi dan belum ada lagi yang masuk waiting list.. jadi aku yang pertama.. memang best..tapi aku kena tunggu sampai bulan 6 sebab kekosongan tu hanya ada pada bulan 6 nanti bila pegawai yang dinaikkan pangkat tu habis buat penangguhan.. harap2 dia tak extend penangguhan dia tu.. kalau tak lagi lama la aku kena stay kat sini..kalau setakat 3 bulan lagi rasanya tak der masalah kot sebab aku boleh import mak aku datang sini temankan aku n Aqil.. Apa pun aku still kena cari alternatif untuk balik ke Seberang Perai lebih cepat.. Tiba2 aku teringatkan ada seorang rakan sekerja di Seberang Perai yang berkahwin dengan suami yang menetap di Besut.. rasanya macam ada peluang nak tukar suka sama suka ni.. aku try call dan bercakap dengan dia.. tapi dia macam tak berminat sebab nak tunggu dan mencuba peluang balik ke Jertih pada bulan 10 nanti bila ada pegawai yang akan berpencen..atas alasan jarak Besut-Jertih lebih dekat.. memang tidak dinafikan ianya memang dekat tapi peluang untuk balik ke tempat yang kita nak tue ada ker? takut ada yang menunggu dan kita terlepas peluang...Entahlah.. harap2 peluang untuk aku memenuhi tempat yang satu tu ada.. semoga proses pertukaran aku diproses cepat..

27 February 2011

SERABUT

Aku tak Tahu nak mula cerita dari mana..banyak benda yang aku fikirkan dalam kepala sekarang ni.. serabut dah jadinya..sekarang ni Mr Hubby tgh meeting selama 2 hari di Negeri sembilan bermula dari 25hb hingga 27 hb dan tiba2 ja semalam mr hubby call bagitahu yang dia dinaikkan pangkat untuk jadi pengurus di Mardec Baling..wahhh.. alhamdulillah..syukur yang teramat sangat dengan rezeki yang diberikan..memang tak jangka yang Mr hubby akan naik pangkat dalam tempoh terdekat ni.. tak ada angin tak ada hujan tiba2 sahaja tawaran tu datang.. dah tu tarikh efektif is ASAP.. aduyaii.. ini yang memening kepala aku.. kalau dah naik pangkat kat Baling maknanya kami harus keluar dari kuarters Mardec Kuala Berang ASAP jgk lah.. memang gila..nak kena cari umah baru, lepas tu dah memang sah la aku kena berjauhan lagi dgn mr hubby..nak duduk kat mana??? Kuala Terengganu?? aqil?? hmm..pikir tak habis ni.. nak tukar balik ke utara memang ambil masa.. nak kena tunggu ada kekosongan dahulu.. kecuali la kalau ada yang sudi untuk tukar suka sama suka.. "Ya Allah.. kau permudahkanlah segala urusan kami ini.." hati ini hanya mampu berdoa semoga segalanya dipermudahkan.. amin

20 February 2011

Kematian Pasti Datang

Setiap makhluk yang hidup pasti akan mati. Sesungguhnya kematian tetap akan menjemput insan untuk kembali kepada penciptaNya. Sekuat mana pun kita lari, sejauh mana pun kita cuba hindari, namun kematian akan tetap mengekori kita. Sampai waktunya dan ketikanya kita tetap akan pergi jua
Mungkin sudah sampai waktunya mereka harus pergi meninggalkan kita.. Arwah Siti Khatimah rakan sekerja sewaktu aku bertugas di JPPH Seberang Perai.. orangnya lemah lembut, baik dan tak pernah sekali pun aku dengar suaranya pada nada yang tinggi.. kali terakhir aku bertemu dengan arwah tahun lepas. waktu tu arwah bersama suami dan keluarganya datang bercuti ke Terengganu ni.. masih terasa salaman dan pelukan terakhir itu..dalam kalut-kalut pun sempat jgk kami berjumpa.. memang syahdu.. Ikut cerita kematian Kak Timah disebabkan darah tinggi..tekanan darah yang terlalu tinggi menyebabkan pembuluh darah dikepala arwah pecah.aku tak pasti kebenarannya tapi itu yang diceritakan.
Bagi Arwak Pok Jak jenazah beliau baru sahaja dikebumikan tadi..Pok Jak kerani di JPPH Kuala Terengganu ni.. dalam sihat2 ja beliau pergi...sunyi jadinya bila Pok Jak tak dak..semuanya menjadi asing bila ketiadaan orang yang biasa disekeliling kita.. memang dah lumrah kehidupan kita bila sampai waktunya kita pasti akan dijemput dan kita sebagai manusia tak boleh untuk menidakkan hukum Tuhan..
Semoga Allah tempatkan mereka dikalangan orang2 yang beriman.. Al-Fatihah....

19 February 2011

ROTA VIRUS AGE

Lama rasanya aku tak menjengah blog ni..Lately aku agak sibuk tapi tak pasti aku sibuk dengan apa.. hmm.. apapun hari ni tetiba datang pulak mood untuk mengupdate blog ni dari terus sunyi dan menyepi..
Minggu lepas aku MC seminggu..mana taknya Aqil terkena jangkitan rotavirus hinggakan terpaksa dimasukkan ke wad.. tengah malam aku ngan my hubby bawa Aqil g specialist hospital Kuala Terengganu..dengan keadaan aqil yang memang weak sgt waktu tu memang dah tak boleh tunggu.. Terima Kasih pada pakar paediatrik Dr Farid Al-Najimuddin dengan perhatian yang diberikan.. memang puas hati la service dia.. siap sama2 boleh jd ultraman dengan Aqil.. Alhamdulilah lepas kena dripped 2 botol air Aqil terus jadi sihat... mr hubby cakap tu air hikmat sakit apa pun kalau dripped mesti ok lepas tu.. Alhamdulillah...

video

Info Mengenai Rota Virus

Muntah dan cirit-birit adalah perkara biasa di kalangan kanak-kanak, namun ianya amat berbahaya bagi bayi. Bagi kes yang normal, muntah adalah cara badan kita mengeluarkan toksin daripada perut dan ianya bukanlah diklasifikasikan sebagai kes serius. Kebanyakan kes tersebut biasanya akan pulih dalam tempoh beberapa jam. Namun begitu, ibubapa perlu bimbang sekiranya suhu anak mula meningkat dan diikuti dengan muntah atau cirit-birit yang berpanjangan. Ini kerana kajian menunjukkan cirit- birit adalah merupakan salah satu punca utama kematian di kalangan kanak-kanak di seluruh dunia. Di Malaysia, dianggarkan 35 hingga 50 peratus daripada kes kemasukan kanak-kanak berusia bawah 5 tahun di hospital akibat cirit- birit teruk adalah berpunca daripada jangkitan Rotavirus.

Apa itu Rotavirus?

Rotavirus adalah sejenis virus yang amat mudah berjangkit dan boleh kekal selama beberapa jam di atas kulit manusia, malah mampu bertahan beberapa hari di atas permukaan objek keras dan kering. Ini bermakna virus ini mudah merebak melalui air atau makanan yang tercemar. Penyebaran virus juga boleh berlaku melalui orang dewasa yang dijangkiti atau yang menguruskan bayi yang telah dijangkiti.

Virus ini mampu hidup selama seminggu dalam najis individu yang dijangkiti. Ia dikenalpasti menjadi punca berlakunya masalah cirit- birit di kalangan bayi baru lahir khususnya di kalangan kanak-kanak yang berumur di antara 6 hingga 24 bulan. Rotavirus sangat mudah tersebar dengan cepat melalui kitaran najis ke mulut. Ia amat mudah berjangkit melalui sentuhan biasa di kalangan kanak-kanak. Virus ini boleh berada di mana-mana khususnya permukaan lantai, tombol pintu atau alat permainan kanak-kanak.

Punca jangkitan Rotavirus

Pada kebiasaanya, muntah dan cirit-birit kerap berlaku di kalangan kanak-kanak. Kanak-kanak yang dijangkiti Rotavirus biasanya akan mengalami demam, muntah dan diikuti pula dengan cirit-birit yang teruk dengan najis yang berair . Kanak-kanak tersebut turut mengalami dehidrasi kesan daripada muntah serta cirit birit. Malahan yang membimbangkan lagi, mereka juga biasanya berdepan dengan masalah menghadam laktosa disebabkan maslah yang berterusan. Walaupun ianya berpunca mungkin disebabkan oleh keracunan makanan, sakit perut atau meningitis, namun kebanyakan kes yang sering dialami oleh kanak-kanak dan bayi adalah disebabkan oleh jangkitan virus.

Virus ini menjangkiti usus manusia dan mudah merebak. Ianya dapat masuk ke dalam usus kita melalui mulut. Cara jangkitan adalah melalui “feco oral” ataupun dari najis ke mulut. Oleh kerana virus ini mudah merebak, wabak ini amat senang berlaku khususnya di pusat-pusat penjagaan kanak-kanak atau TASKA.

Justeru itu langkah pencegahan adalah amat penting dan pemantauan perlu dibuat dari masa ke semasa.

Apakah simptom jangkitan Rotavirus?

Selepas masa inkubasi selama 2 hingga 7 hari, kanak-kanak atau bayi yang mendapat jangkitan Rotavirus akan mula demam diikuti dengan muntah-muntah dan cirit-birit. Najis mereka biasanya berbentuk cecair tetapi tidak berdarah. Demam dan muntah selalunya akan pulih selepas 2 hari namun masalah cirit- birit akan berterusan.

Di kalangan kanak-kanak yang lebih muda terutamanya yang berusia di bawah 2 tahun, mereka akan mengalami ‘lactos intolerance’ iaitu oleh kerana usus mereka tercedera dan kehilangan enzim Laktase, biasanya najis mereka akan bertukar menjadi asid yang mana boleh mencederakan dan menyebabkan punggung kanak-kanak tersebut melecur. Sekiranya masalah cirit birit ini berlarutan,mereka akan mengalami masalah kekurangan air dalam badan (dehidrasi), kekurangan tenaga serta berkeadaan letih. Tanda-tanda dehidrasi di kalangan kanak-kanak adalah mulut dan bibir yang kering, mata terbenam, kurang kencing, sentiasa letih, tidak bermaya serta kelihatan pucat.

Rawatan

Pencegahan adalah lebih penting dari rawatan. Bagi pencegahan di rumah, tabiat mencuci tangan dengan sebersih-bersihnya selepas ke tandas dan sebelum makan adalah amat penting. Bagi ibu- ibu yang menjaga bayi adalah sangat penting untuk mereka mencuci tangan sebersihnya selepas membersihkan najis bayi mereka serta sentiasa memastikan puting botol atau puting payudara berkeadaan bersih sebelum memulakan penyusuan.

Oleh yang demikian, langkah-langkah kebersihan adalah sangat penting dalam mencegah penyakit ini. Pesakit yang mengalami dehidrasi memerlukan rawatan di dalam wad di hospital. Dehidrasi dapat diubati dengan kemasukan cecair intravenous ke dalam badan. Rawatan untuk muntah dan cirit birit selalunya terhad dan akan berhenti selepas 2 hingga 5 hari. Jika pesakit mempunyai masalah dengan “lactos intolence” maka rawatan menerusi susu tanpa laktos perlu diberikan selama beberapa hari atau minggu (bergantung pada keadaan pesakit). Penyusuan ibu juga boleh disambung. Ubat demam akan diberikan sekiranya pesakit mengalami demam.

Sekiranya cirit-birit atau muntah tidak begitu serius, pengambilan “oral rehydration salt” (ORS) dengan kerapnya, bergantung kepada kekerapan pembuangan najis pesakit tersebut. Pengambilan antibiotik tidak diperlukan kerana ianya tidak memberi akan memberikan kesan kepada kuman Rotavirus. Satu cara yang paling berkesan dalam mencegah daripada jangkitan Rotavirus adalah melalui pengambilan suntikan vaksin untuk kanak-kanak.

Langkah berjaga-jaga yang umum

Sentiasa menjaga kebersihan., itulah satu nasihat yang perlu ditekankan di mana jua anda berada. Cuci tangan dengan bersih selepas ke tandas dan juga sebelum menyediakan makanan. Ibu-ibu yang sedang dan masih menyusu bayi atau anak mereka digalakkan untuk terus menyusu. Secara amnya didapati susu ibu dapat mengurangkan masalah cirit birit di kalangan bayi atau kanak-kanak.

Kini terdapat 2 vaksin Rotavirus yang boleh diberikan kepada bayi anda. Vaksin ini akan diberikan dalam 2 atau 3 dos bermula dari umur bayi anda di antara 6 hingga 12 minggu dan perlu di habiskan sebelum umur bayi mencecah 8 bulan. Walaupun kos vaksin ini agak tinggi, ibubapa digalakkan untuk memberi vaksin ini kepada anak-anak mereka kerana jika dibandingkan dengan kos rawatan bagi masalah cirit-birit terutamanya yang melibatkan kemasukan ke wad, kosnya sudah pasti lebih tinggi daripada kos vaksin tersebut. Justeru itu kepada ibubapa, buatlah keputusan yang bijak demi kesihatan anak anda.


Dr. Varughese Koshy
Pakar Pediatrik
Pusat Perubatan Darul Ehsan (DEMC) Shah Alam.

Sumber: http://www.demc.com.my/