Followers

18 December 2012

Happy Breastfeeding

Alhamdulilah… hari ni dah 120 hari aku berjaya susukan Adam secara eksklusif…tanpa campuran susu formula…dari mula mengandungkan Adam dulu aku memang dah tanamkan niat nak susu kan Adam sepenuhnya sehingga Adam berumur 2 tahun…harap-harapnya aku berjaya...aku tak nak jadi masa dekat Aqil dulu aku cuma berjaya susukan dia masa dalam pantang sahaja... memang sangat kecewa...waktu tu aku memang kurang pengetahuan pasal susu ibu dan penyimpanan susu ibu ni...tak macam sekarang segala macam maklumat kita boleh dapat hanya dihujung jari... pada aku... ibu-ibu bekerjaya yang berjaya menyusukan anak2 mereka secara eksklusif memang seorang ibu yang hebat...dan aku memang tabik spring la kat diorang ni.. hmm.. untuk memastikan keperluan susu untuk Adam cukup setiap hari aku terpaksa mencuri waktu untuk pumping susu tak boleh missed...huh.. walaupun di ofis sibuk dengan kerja yang berlambak2... di rumah sibuk dengan kerja rumah dan nak uruskan si abang yang kuat meragam...ahhh... memang sedikit kalut...ada suami pun suami hujung minggu.. kalau en suami ada dapat la kurangkan sedikit kekalutan ni.. hmm.. apa pun dugaannya setiap hari aku tak boleh skip daripada pump mesti 3 jam sekali kalau tak pastinya susu akan merajuk dan jadi sikit.. sebab susu kan based on demand n supply so kena rajin walau pun malas tahap gaban... kena betul2 kuat semangat...apa pun kita kena happy dengan apa yang kita buat..kalau kita suka.. kita seronok dengan apa yang kita lakukan Insyaallah kejayaan akan jadi milik kita...yeaa..

Kat ofis aku ni ada dua orang teman yang full breastfeed untuk anak2 diorang.. tapi anak diorang dah besar dah dekat dua tahun pun.. dua2 berjaya susukan anak secara eksklusif... kira macam sumber inspirasi aku la jugak ni.. best bila ada geng... bila berselisih jer mesti tanya each other macam mana dengan hasil tenusu.. ha..haa.. kelakar pun ada jgk.. kalau kena time pumping sama2 lagi la meriah... boleh pulak dok bergossip sambil pumping...he..hee... 

With Ras N Ila.. Milk Pumping Geng he..hee


Sebenarnya banyak kelebihan dan fadhilat menyusukan anak;

*Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya, akan dapat satu pahala daripada tiap2 titik susu yang diberikannya.
*Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh 21/2 tahun dan beramal soleh tidak melanggar perintah Allah dan taat kepada suaminya, maka malaikat-malaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya
*Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.
*Susu ibu menjadikan anak lebih sihat daripada terkena penyakit terutama selsema dan batuk Insyaallah.
*Dengan memberi air susu ibu kepada anak, pengaruhnya sangat besar terhadap perkembangan dan kesihatan fizik dan jiwa anak.
*Jika semalaman ibunya tidak tidur kerana menjaga anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T memberi pahala seperti memerdekakan 70 hamba ke jalan Allah.

Begitulah sayangnya ALLAH pada wanita yang bergelar IBU...
No comments: