Followers

19 July 2011

Yusuf Taiyoob

Ramadhan memang sangat sinonim dengan buah kurma... kalau berbuka puasa tanpa buah kurma memang tak lengkaplah juadah berbuka kita...lagi pula umat Islam disunatkan untuk berbuka dengan buah kurma ni..memandangkan Bulan Ramadhan dah dekat jadi dikesempatan yang ada tadi aku dengan kengkawan ofis sempat ke kilang Yusuf Taiyoob yang terletak di kawasan perindustrian Bukit Minyak, Seberang Perai Pulau Pinang.. bagi mereka yang kerap menggunakan lebuhraya untuk ke Utara Tanahair..pasti biasa terlihat kilang milik Yusuf Taiyoob ni yang berada betul2 kat sebelah lebuhraya...Beli dari kilang ni kita boleh dapat dengan separuh harga lebih murah dari harga dipasaran.. tapi kita kena beli borong...macam kitorang share dengan kengkawan sape yg nak.. so dapatla beli dengan harga yang murah..


kat entrance...kena ambik pass pelawat dulu
then br bleh masuk


antara produk yg dijual
dulu diorg kata boleh rasa sekarang dah tak boleh
jadi...tgk jer la..


Produk yg dipelbagaikan menggunakan kurma


The order form


Then bayar kat sini-dapat chocodate n kek dates free
sedapp....!!!


Penuh bonet keta aku dengan kurma..


Nabi s.a.w. bersabda:
“Jika seseorang kamu berbuka, hendaklah ia berbuka dengan buah kurma. Sekiranya buah kurma tiada, bolehlah ia berbuka dengan air kosong. Sesungguhnya air itu bersih lagi suci”
(Abu Daud dan at-Tirmidzi)

INFO KURMA
  • Rutob ialah buah kurma yang telah masak sebelum menjadi tamar kering. Ianya lembut dan manis. Manakala tamar ialah buah kurma yang sudah kering.
  • Orang yang berpuasa disunatkan berbuka dengan rutob atau kurma atau meminum air biasa jika ketiadaan kurma. Inilah tertib yang dilakukan oleh Rasulullah SAW.
  • Hikmah disunatkan kita berbuka dengan tamar ialah kerana kurma dipercayai mengandungi glukosa yang mampu memberikan tenaga segera kepada badan. Ia juga dipercayai kaya dengan protein, serat, gula, vitamin A & C serta zat mineral seperti besi, kalsium, sodium dan potassium. Kandungan protein di dalam sebiji kurma adalah kira-kira 1.8 hingga 2.0%, serat 2.0 hingga 4.0% manakala kandungan gulanya adalah 50 hingga 57%.
  • Sesiapa yang berpuasa dengan ikhlas kerana Allah, kemudian beramal mengikut sunnah Rasulullah SAW akan diberi ganjaran pahala di akhirat serta mendapat nikmat dan rahmat Allah SWT di dunia dan akhirat

No comments: